Interview met wijkagent Meijer

Sinds 2015 heeft Well een nieuwe wijkagent: André Meijer

Naast een kennismakingsgesprek (met bespreking van aandachtspunten) stelden we hem als Dorpsraad ook een paar vragen. Met een hartelijke dank voor zijn tijd en antwoorden willen we als Dorpsraad hem voorstellen via het volgende interview.


Kun je iets vertellen over je periode voordat je wijkagent hier werd?
Ik kom uit een gezin met 3 kinderen, allen jongens, waarvan ik de jongste ben. Ik ben geboren te Doetinchem, alwaar ik, tot de opleiding in 1981 aan de Rijkspolitieschool te Apeldoorn, bij mijn ouders heb gewoond. 

Na één jaar opleiding en 3 maanden opvangeenheid (praktijkstage) te Malden/Groesbeek, ben ik in de zomer van 1982 de praktijk ingegaan. Ik was uitgeloot voor de Achterhoek en werd geplaatst bij de Rijkspolitie Brakel (toenmalige gemeenten Brakel en Kerkwijk). In 1999 ben ik netwerker (voorloper van wijkagent) Kerkwijk geworden.

In 2004 kreeg ik ook het netwerk Brakel erbij. De netwerkfunctie moest tussen het normale politiewerk door gedaan worden. 

In 2008 is de netwerkfunctie omgezet naar wijkagent. Hierdoor werd het een soort full-time job. 

Reorganistie
Momenteel zitten we bij de politie midden in een reorganisatie. Minister Opstelten wilde dat er 1 wijkagent op ongeveer 5.000 inwoners moest komen. Dat zou voor de Bommelerwaard een verdubbeling van de wijkagenten inhouden, waardoor ook de wijken opnieuw ingedeeld moesten worden.

Er zijn nieuwe wijkagenten aangesteld en binnen de zittende wijkagenten is wat geschoven met de wijken. Rond 1 september 2015 zijn wij in onze (nieuwe-) wijken aan de slag gegaan.  

Politie-agent is een typische jongensdroom. Wilde je altijd al bij de politie?
Nee, voor mij speelde dat absoluut niet. Zoals bij veel jongeren denk je er niet direct aan om bij de politie te gaan werken. Ik had tijdens het voortgezet onderwijs een bijbaantje in een supermarkt en na de opleiding lagen de banen niet voor het oprapen (ook toen niet). Om toch werk te hebben kon ik in die supermarkt full-time gaan werken. Dat beviel goed en heb ik enkele jaren gedaan.

Mijn oudste broer gaf mij het advies om naar ander werk te gaan kijken, omdat ik op een bepaald moment (na het jeugdloon) te duur zou worden voor de supermarkt en men mogelijk een jonger iemand voor mij zouden aannemen. Ik kreeg van mijn broer als tip om te kijken naar een baan bij de overheid. De Rijkspolitie was daarbij mijn eerste keus en dat is het dus ook geworden.

Wat motiveert je in je werk?
De grote variatie in het politiewerk zorgt ervoor dat het leuk werk blijft. Je kunt wat betekenen voor de burger en daar haal je je voldoening uit. Als wijkagent sta je nog iets dichter bij de bevolking en heb je ook meer tijd om daarmee in contact te komen. Tijdens het gewone politiewerk, de noodhulp, is daar vaak te weinig tijd voor, omdat je veel van de ene naar de andere melding moet.

Wat is onrecht voor jou? Om welke soort meldingen wordt je extra boos?
Uiteraard is alles wat strafbaar is een vorm van onrecht. Echter zijn er wel dingen die je harder raken. Iedereen kent wel de beelden van oude mensen die thuis overvallen worden en flink worden toegetakeld. Het bewust pakken van de zwakkeren uit de maatschappij is iets waar ik moeite mee heb.

Tenslotte, welke tip of raad kun je als agent aan ons meegeven?
SAMEN. De politie kan het niet alleen, als we onze omgeving willen verbeteren zullen we dat samen moeten doen. De burgers, instanties, bedrijven en de politie. Als we de handen in één slaan komen we verder. 

Reactie toevoegen

Wordt niet getoond op website.
9 + 10 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.